dimarts, 19 de juny del 2007

Formar part d'una comunitat un dissabte a la nit (al metro)

Com a ciutadà barceloní convençut i conscienciat amb els serveis públics, m'agrada fer ús de tots aquests serveis, ja siguin de transport, educatius, culturals, etc. Al fer-ho, sento que formo part d'una comunitat urbana de la qual participo i contribueixo activament.

Dissabte a la nit, vam tenir l'oportunitat d'agafar el metro (L1) als voltants de la 1 de la nit. Va ser una experiència desoladora. Vam poder veure de tot una mica. Gent que es colava sense miraments, persones que fumaven a l'andana i als passadissos (no únicament tabac), actes vandàlics que van provocar l'aturada temporal del comboi, rodamóns dormint a les andanes i als vagons, gent que de la borratxera no podia aixecar-se dels seints, etc. Tot això, sota l'absència total de qualsevol agent de seguretat que pogués posar una mica d'ordre a la situació.

Les sensacions derivades van ser diferents. Per una banda, tristesa, al veure l'escenari i la deshumanització dels conciutadans un dissabte a la nit. Vivim en una ciutat amb problemes evidents, de misèria, de drogodependència, de violència i d'una creixent "guetorització" de la immigració en determinades zones de Barcelona.

Una altra sensació fou la d'inseguretat, al veure perillar en algun moment la integritat física tant pròpia com d'altres usuaris enfront els brètols que es dedicaven a trencar les infraestructures.

Per últim, indignació. Indignació al constatar que una de les mesures més demandades com era l'ampliació de l'horari del metro ha estat implantada sense preveure les possibles problemàtiques que podia originar. Per igualar-se a altres capitals europees, Barcelona hauria de seguir allargant els horaris de metro però no ho pot fer a qualsevol preu. Cal més seguretat per reduir el vandalisme i cal més educació per què la gent aprengui a valorar allò que és de tots (perquè ho paguem entre tots). Les autoritats no poden quedar-se de braços creuats. L'omissió és a vegades més perillosa que l'actuació.

1 comentari:

Unknown ha dit...

A pesar de utilizar el transporte público de forma compulsiva, soy completamente contraria a la ampliación de horario del metro.

A pesar de lo que hayan dicho los medios, los trabajadores de TMB nunca han estado de acuerdo. Principalmente, por motivos de seguridad. Por una parte, los usuarios bajos los efectos de las drogas (alcohol incluido). Por otra parte, el no poder hacer una revisión de vías, que necesita de 5 horas.

El metro se ha abierto por la noche como cortina de humo, como zanahoria para seguir dándonoscon el palo. Tenemos unos servicios de transporte insuficientes.

La solución real para Barcelona es un servicio de autobuses nocturnos como el que había hace unas décadas: las mismas líneas de día, existían de noche. Las de menos demanda se eliminaban, pero sólo cuando no dejaban una zona incomunicada. Este método se utiliza en otras ciudades. Es mucho más inteligente y más limpio.

Pero está claro que prefieren seguir vendiéndonos humo.